Ett hälsosammare liv

Det här året har jag – liksom många andra har jag förstått – börjat med en mängd mer hälsosamma vanor. Det skedde helt spontant, utan pekpinnar eller uppmaning från någon annan, och utan att jag egentligen känt mig sjuk eller ur form. Plötsligt fick jag bara en impuls att ändra på vissa saker. Det började på sätt och vis med att jag prövade carnivore-dieten under två veckors tid, som ett experiment. Jag trappade först ner under två veckor, drog in på socker, alkohol och kolhydrater. Sedan körde jag två veckor ”hardcore” med enbart animaliska produkter: bacon, ägg, fet yoghurt, smör, kött i alla dess former (utan socker och andra onödiga tillsatser) och lite fisk. Jag drack en kopp kaffe om dagen, eller inget kaffe alls, men massor med vatten.

Redan innan de två veckorna var till ända insåg jag att min kropp älskade den här dieten. Jag tappade visserligen lite i vikt (vilket inte är önskvärt för någon som är så smal som jag) men det kändes som om det var mest onödig vätska som försvann. Jag kände mig mycket renare på insidan, som om ett lager smuts under huden tvättats bort. Min mage som alltid brukar bubbla och jäsa blev helt lugn. Jag behövde inte ”göra nummer två” på fem dagar men kände mig inte ett dugg förstoppad. Det var som om kroppen tog upp allt jag åt och omvandlade det till energi. Jag blev klarare i huvudet, piggare, fick bättre kondition trots att jag inte tränade, ja, jag fick stundtals till och med lust att springa! Alla sug försvann. Jag åt två gånger om dagen och däremellan var jag mätt och nöjd. Jag som brukar vara ”tvungen” att äta något litet varannan timme eller så. Jag var inte sugen på kaffe, sötsaker, chips, alkohol eller ens pasta, ris och potatis. Det enda jag saknade lite var vissa grönsaker.

Carnivore-dieten fick mig att känna mig tio år yngre efter bara två veckor.

Så varför fortsatte jag inte? Främst var det en social och praktisk fråga. Att laga två olika versioner av alla måltider hemma kändes onödigt krångligt (och dyrt!) och resten av familjen surade lite över mitt experiment. Kanske påminde det dem om deras egna ohälsosamma vanor? Och även om jag inte saknade smaken eller den fysiska effekten av fika eller ett glas vin, så saknade jag den guldkant som dessa vanor ger. Skulle jag äta ute eller hos vänner blev det extra krångligt. Så jag valde att göra en ”light”-version av dieten och behålla de saker som var enklast.

Framförallt innebär det följande: Jag försöker vänta till tidigast klockan nio, gärna senare, på morgonen innan jag äter frukost. Dagen börjar istället med ett glas vatten med elektrolyter. (Elektrolyter är extremt viktigt när man går på carnivore – får du konstig muskeltrötthet trots att huvudet är klart är det förmodligen brist på elektrolyter.) Frukosten är dagens huvudmål och jag äter ägg, bacon, ost, smör, skinka, fet yoghurt med säsongens frukt och bär, till detta dricker jag te. Som underlag till påläggen äter jag rågbröd – finn crisp eller finskt osötat surdegsrågbröd. För att få yoghurten ännu fetare tillsätter jag ofta en skvätt grädde. Lunch äter jag ingen, men jag tar ofta en kopp kaffe en bit in på dagen, gärna med en bit mörk choklad till. Ibland unnar jag mig en bulle eller kaka men det är väldigt sällan som jag faktiskt är sugen. Det är mest en social grej och det där med guldkant. Äter jag något ”onyttigt” ser jag till så att det åtminstone är fyllt av bra fett: smör, grädde eller kokosolja, och att jag njuter ordentligt av det. Egengjorda sockerfria smörstinna chokladbollar är en bra grej. Till kvällen äter jag det resten av familjen äter men jag låter kolhydraterna vara ett litet tillbehör och ser till så att jag prioriterar protein och fett. Jag äter mycket grönsaker och tillsätter gärna fetaost och/eller olivolja.

Det sägs att italienarna äter mat av en enda anledning: för att få i sig olivolja.

Känner jag att jag vill ha något extra under dagen äter jag frukt, men det blir inte ofta. Det är ingen strikt diet utan jag följer bara principerna: mycket protein och (bra) fett, lite kolhydrater. Fröoljor försöker jag undvika helt och hållet. Istället använder jag kokosolja, olivolja, baconfett (jag sparar det som blir över när jag steker fläsk) och ibland ister. Samt smör förstås. Jag använder otroligt mycket smör. Tar en klick i kaffet också, det är mums!

Min nya diet har gjort mig känsligare för (och mindre sugen på) alkoholhaltiga drycker. Jag vill helt enkelt inte ha öl, vin eller sprit längre. Tar ett glas ibland för den sociala aspekten, eller för att själva idén känns lockande. Men lite bubbelvatten eller juice i ett vackert glas kan vara lika festligt.

När du går på carnivore är det extra viktigt att dricka mycket vatten. Jag mäter inte hur mycket jag dricker men har som mål att dricka minst en liter rent vatten om dagen och jag har på senare tid försökt trycka upp det till två. Vi har egen borrad brunn med vad jag tycker är gott vatten men jag har även införskaffat en filterkanna som jag använder till mitt dricksvatten.

Ett högt vattenintag är också viktigt för en annan ”hälsogrej” jag börjat med i år: FLFE – Focused Life Force Energy. Det här kan låta som lite flumflum men eftersom jag (och även övriga i familjen) fått så otroligt positiva effekter av det så väljer jag att fortsätta. Det är en ”livsenergi” som jag prenumererar på, den är kopplad till mitt hem och påstås höja frekvenser och göra så att man mår bättre. Inte bara det, även ekonomin kan påverkas positivt, liksom socialt umgänge. Man kan prova på gratis i femton dagar, det krävs ingen manick, energin skickas på något märkligt sätt hem till dig (eller till ett telefonnummer för en portabel variant) och du får en inloggning till en sida där du kan testa att stänga av och sätta på FLFE:n för att se skillnad i effekt.

Jag var skeptisk men upplevde ändå en stor skillnad.

Stänger jag av FLFE:n blir jag tung i kroppen och trög i tankarna. När jag sätter på den igen är det som om någonting lättar ur kropp och knopp, jag kan inte föklara det bättre än så. Vad har då FLFE gjort för mig? Framför allt har den minskat stress, ökat tacksamhetskänslor samt förbättrat min koncentrationsförmåga. Jag känner mig kort sagt mycket mer harmonisk och har bättre tålamod med besvärliga människor eller situationer. Jag tror också att den haft positiv effekt på vårt företag, samt på våra barn och husdjur. (Andra användare har nämnt att deras barn börjat hjälpa till mer hemma, vilket jag tyckte var en konstig grej att säga men bara dagar efter att jag påbörjat prenumerationen så frågade min son helt spontant om det fanns något han kunde hjälpa till med, vilket fick mig att tappa hakan.)

Teamet bakom FLFE hävdar att tekniken bygger på idéer från Nicola Tesla och att energin är av samma slag som den som finns på heliga platser dit människor söker sig för den sköna känsla de ger. Skaparna av FLFE arbetar till nittio procent ideellt – de betalande prenumeranterna bidrar till att FLFE kan spridas till platser i behov av läkning. Om jag numera har dagar då jag känner mig tung och trög så beror det inte på att FLFE:n plötsligt inte fungerar, utan på att jag har druckit för lite vatten. FLFE sätter igång reningsprocesser i kroppen vilket gör att det går åt mer vätska än normalt.

En tredje stor förändring som jag gjort i år är att jag startat en ”no poo” hårrutin. Jag har alltså slutat med schampo och balsam för mitt hår. Istället tvättar jag håret med bikarbonat och äppelcidervinäger. Jag försöker dra ut tiden mellan tvättarna till minst en vecka. Det tar ett tag för håret att ställa om till no poo och vilken hårvårdsrutin som passar varierar mellan olika personer. Så det har inte varit helt lätt kan jag säga. (Jag har dock tidigare aldrig tvättat håret varje dag, utan omkring två gånger i veckan.) Men jag börjar hitta min rutin nu. Det finns en mängd videor om detta på youtube.

Något jag lärt mig är att kamning av håret är viktigt och att kammen/borsten måste rengöras ordentligt mellan varje gång. Mitt hår är mindre trassligt än det brukar vara, trots att jag inte använder balsam. Det har dessutom bleknat lite, vilket inte gör något. Enda nackdelen är att håret inte doftar efter tvätt (nej, det luktar inte heller vinäger) så jag har köpt en hårolja som jag droppar i ibland. Men jag funderar också på att göra eget doftande sköljvatten med örter jag har hemma. Vi får se.

Många som lagt om sin hårrutin på det här sättet vittnar om att håret blir tjockare och längre.

Jag har inte hållit på så länge än så jag vet inte hur mitt hår reagerar i längden (ursäkta ordvitsen) men jag tycker att jag tappar mindre hår än förut och att det känns tjockt och välmående.

Ytterligare en grej som jag börjat med är ricinolja. Detta för att jag ofta har problem med torra ögon (i synnerhet på morgnarna) och jag såg att ricinolja på ögonlocken på natten kunde hjälpa. Så jag smörjer ögonlock och ansikte med oljan innan jag går och lägger mig. Jag testar den också på tunna synliga ådror på benet eftersom ricinolja sägs kunna ta bort missfärgningar och ojämnheter i huden. Som med håret så har jag inte hållit på så länge än så det är svårt att säga om oljan har någon effekt. Jo, jag är definitivt inte lika torr i ögonen på morgnarna, vilket är skönt. Men glömmer jag oljan en kväll kommer problemet tillbaka. Jag tycker också att rynkor och missfärgningar minskat men det kan vara önsketänkande.

Jag har definitivt slät och mjuk hy i ansiktet.

Jag använder mig sedan ett par år tillbaka av en Bullet Journal, vilket jag har bloggat om här. I den har jag några mål för varje vecka och månad. Ett av målen är att röra på mig mer; minst fem dagar i veckan ska jag genomföra någon form av motion, och minst ett av passen ska vara lite tuffare – så att jag blir ordentligt flåsig eller trött. Egentligen tycker jag ändå att jag rör på mig alldeles för lite och jag har dålig kondition. Men jag tycker att träning för träningens skull är supertråkigt. Jag kan anstränga kroppen rejält när jag gör något i trädgården eller i stallet – slå gräs med lie, skyffla skit, flytta sten – men att springa en vända bara för att träna det har jag helt enkelt varken tid eller lust med. Jag simmar en gång i veckan, gärna tusen meter, men det är fruktansvärt enformigt. Om någon har något tips på hur man får in mer (konditions)träning i vardagen utan att det känns dötrist så tar jag tacksamt emot det. Några dagar i veckan gör jag lite styrketräning – situps, armhävningar mm – men det är också rätt trist. (Om jag kunde läsa medan jag tränade hade det kanske varit roligare…)

Som jag nämnde i början har jag genomfört dessa förändringar i mitt liv rent spontant, som av en inre lust.

En del saker har jag hört talas om under längre tid – till exempel det där med fröoljor och no poo – utan att känt annat än ”usch, vad jobbigt det låter”. Jag har alltid haft svårt med folk som talar om för mig vad jag bör eller inte bör göra och alla ”hälsopekpinnar” har bara känts störande och gjort mig mer motvillig att ställa om. Så jag tänker inte tala om för dig att du ska göra något av det här som jag har räknat upp. Däremot tror jag att vi lever i extremt tuffa tider just nu, både psykiskt och fysiskt, och att det kan vara bra att försöka hålla kropp och knopp i så gott skick som möjligt, för att klara av alla gifter och all strålning som vi utsätts för. Vi befinner oss i ett osynligt krig och behöver rusta oss så vi är starka krigare. Kanske är det därför som många får den här impulsen just nu – att lägga om sina vanor. Jag ser många videos om folk som slutar med smartphones, vilket jag absolut tror är en bra grej och något jag hade gjort också om jag hade haft en smartphone, men det har jag alltså inte. Det lättaste sättet att bli av med ett beroende är att aldrig skaffa det förstås. Men som sagt, jag tänker inte tala om för dig vad du ska göra. Om du däremot är nyfiken och vill veta mer om vad som funkat eller inte funkat för mig så får du gärna fråga.

Hanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *