Affekt eller fakta

Jag gör research, därför läser jag ännu en bok av Vernon Coleman: ”Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe And Effective Is Lying” från 2014. Som källa är den dock tyvärr tämligen värdelös. Coleman ger nämligen själv inga källor till sina påståenden. Han kan mycket väl ha rätt i det mesta han säger, ja, jag är övertygad om att han har det, men utan referenser blir boken bara en personlig klagosång över vacciners skadlighet. Coleman upprepar sig också ganska mycket, vilket gör att det stundvis känns tjatigt. Jag förstår att ämnet väcker starka känslor och att det känns frustrerande om man som Coleman har flera decenniers erfarenhet och kunskap som man inte når fram med. Om du har sett filmen ”Vaxxed” till exempel så vill säkert även du ha rättvisa för alla dessa föräldrar och barn som drabbats av vaccinskador (och samhällets nonchalans) och du vill kanske också att vaccinprogrammen stoppas omedelbart.

Men att skrika högt i den här debatten, i synnerhet i affekt, kommer inte att hjälpa saken det allra minsta, snarare tvärtom.

Därför är det synd att Coleman skriver på det vis han gör. Han riskerar att förvärra situationen för oss vaccinkritiker ännu mer. Men om vi bortser från sättet kritiken framförs på, vad är det Coleman säger? Han menar att vacciner varken är säkra eller nödvändiga. De är inte ens effektiva – det finns inget vaccin som ger hundraprocentigt skydd mot sjukdom, de bästa når kanske upp till femtio procents skydd, en del så lite som tjugo, andra inget alls. Och ofta är biverkningarna – låt vara att de kan vara ovanliga – mycket värre än sjukdomen som vaccinet skulle skydda mot. Några dagars feber och utslag eller livslång hjärnskada? Eller död? Vad väljer du? Även om risken att få de där dagarna med feber kanske är åttio procent och hjärnskadan bara en. Coleman menar att vaccinprogrammen aldrig varit avsedda att skydda individer från sjukdom – det har aldrig handlat om din eller dina barns hälsa – utan det handlar om ekonomi. De tre kollaboratörerna här är läkare, läkemedelsindustri och regeringar menar Coleman. Om några färre barn slipper sjukdom och föräldrarna alltså inte behöver ta ledigt från jobbet för att vårda sjukt barn kan samhället spara in några tusenlappar, därför vill staten ha vacciner. Även om det skulle bli några vaccinskador är dessa svåra att bevisa och kostnaden bärs oftast av föräldrarna, inte samhället. Läkemedelbolagen tjänar självklart stora summor på att sälja vacciner, i synnerhet om vaccinerna görs mer eller mindre obligatoriska och betalas av staten. Men de tjänar också stora summor på att behandla patienter som skadats av vaccinen, de får livslånga kunder, både bland friska (som tvingas ta vaccin) och sjuka (som skadats av vaccinen). Läkarna, slutligen, tjänar stora bonusar på att ge (eller beordra sjuksköterskor att ge) vacciner. Ju fler barn du vaccinerar (låter vaccinera) på din mottagning, desto mer pengar. En del läkare går så långt, säger Coleman, att de nekar vård till familjer som inte låter vaccinera sina barn.

Jag vet inte hur det ser ut på den här fronten i Sverige, men jag vet av erfarenhet att det går att som förälder säga nej utan att stöta på särskilt mycket motstånd på barnavårdscentralen.

Det finns ett känt citat (av Upton Sinclair) om att när din lön hänger på att du inte förstår en sak är det mycket svårt att få dig att förstå det, eller något liknande. Därför vill läkemedelsbolagen inte göra studier på vaccinsäkerhet, och därför vill läkare inte titta på rapporter som vittnar om vaccinskador, eller ens läsa igenom listan (tillhandahållen av läkemedelsbolagen) på de personer som av olika anledningar inte bör ges vacciner. Alla ska sprutas, oavsett tidigare reaktioner eller hälsotillstånd. Inte nog med detta, alla som motsätter sig vaccinering, eller bara ställer relevanta frågor, hånas och förlöjligas. Eller hotas. Inte vill du väl att ditt barn ska dö i en hemsk sjukdom? Problemet är dock att de flesta av de barnsjukdomar vi vaccinerar mot i väst idag inte är särskilt farliga för dem som får dem (i de flesta fall, men det kan vi ju säga om vaccinerna också), dessutom hade de redan minskat kraftigt innan allmän vaccinering drog igång.

Det här är ett argument som ofta används av vaccinförespråkare: att vaccinerna har räddat otaliga liv och nästan utrotat ett flertal sjukdomar. Men det är helt enkelt inte sant.

Om man tittar på våra vanliga barnsjukdomar så minskade förekomsten av dem långt före vaccinerna introducerades. Dessutom minskade även de sjukdomar vi inte vaccinerar mot, kurvorna följer varandra fint. De här graferna finns att hitta på nätet och det hade varit enkelt för Coleman att lägga in en bild men det gör han alltså inte. Det blir hans ord mot etablissemanget.

Det bästa man kan säga om Colemans bok är att den väcker tanken att vacciner kanske inte är en gudagåva och lösningen på alla våra bekymmer. I bästa fall börjar läsaren tänka kritiskt och ta reda på fakta själv. Filmen ”Vaxxed” som jag nämnde är en bra start. Självklart kommer du bara att få en massa träffar om hur säkra vacciner är och fact checkar på alla som ifrågasätter vacciner i någon form, så förlita dig inte på Google (eller någon av de andra sökmotorerna, alla är helt övertagna nu). Men fundera på detta: Vem har mest att vinna respektive förlora på att säga att vacciner är säkra och effektiva, versus livsfarliga? Vad skulle hända om studier genomfördes som visade att den bakomliggande orsaken till de flesta fall av autism, adhd, plötslig spädbarnsdöd, shaken baby syndrome, astma, allergi, epilepsi med mera är vacciner? Vad skulle hända om föräldrarna till alla dessa barn plötsligt kunde kräva staten och läkemedelsbolagen på ersättning? Vad skulle hända om vaccinprogrammen stoppades och människor för all framtid tappar förtroendet för vacciner, läkare och läkemedelsbranschen? Hur mycket tror du det är värt för de inblandade att skydda den här verksamheten? Hur långt tror du de är beredda att gå? Och å andra sidan: vad har en läkare som slår larm att vinna på att säga att vacciner dödar? En spikrak karriär? Knappast. I många fall leder det till uppsägning, avstängning och ibland även mordhot. Hade de fel skulle det vara lätt att motbevisa dem. Men har de rätt… Fundera på det.

Hanna 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *