Får man säga intellektuell?

Tack till alla som deltog i kvällen med Rikard Högberg! Det blev verkligen en intressant och spännande föreläsning med mycket information om allt möjligt. Jag hade mycket att fundera på när jag åkte hem, den känslan tror jag att fler delar. Vi får väl fortsätta prata om det vid kommande träffar. Rikard gav energi och hopp tycker jag.

Annars kan det vara lätt att misströsta dessa tider. Jag minns hur jag redan våren 2020 tänkte att det här blåser över snabbt. Så mycket konstigheter tidigt, det är bara en fråga om några månader innan bluffen är avslöjad. Samma sak med valet i USA 2020. Självklart skulle Trump ta hem segern, något annat var inte tänkbart. När så inte skedde var jag övertygad om att det uppenbara valfusket skulle komma fram i ljuset inom bara några veckor. Hur många gånger har vi inte hört ”nästa månad kommer det verkligen hända saker”, ”nu är det inte långt kvar innan media faller och allt kommer fram”. Men livet rullar på utan att det sker något genombrott. Hade jag vetat då, 2020, att vi skulle vara kvar i mardrömmen ännu, i 2022 års sista flämtande veckor, hade jag nog inte orkat. Det är tur att man inte kan se in i framtiden ibland, inte sant? Alla bevis finns ju därute. Hunters laptop, dödssiffrorna från sprutorna, fusk, lögner och censur… Ändå händer ingenting.

Jag har fått göra valet att leva vidare, som om det här inte hänt. Annars skulle jag bli tokig. På något sätt kan jag (behjälpligt) hålla isär de båda verkligheterna. Och nu planerar jag för julen, så som jag alltid gjort. Julmat, klappar, traditioner. Vi öser på mer än vi brukar. Har redan börjat med julmusik och julfilmer. Traditioner är viktiga för att knyta samman människor, på en plats, i en kultur, men också genom historien. Jag läser just nu Jordan B Petersons bok ”Bortom ordning” (uppföljaren till ”12 livsregler – ett motgift mot kaos”). Peterson är starkt kritisk till ”wokeismen” och menar att utan förankring i tradition och moral så riskerar vi att samhället urartar i kaos. Det måste finnas en balans mellan kaos och ordning. För stela strukturer gynnar oss inte heller. Men det är en sak att kritisera etablissemangets nackdelar, en annan att uppmuntra uppbrottet från allt som de tidigare generationerna byggt upp. När jag läser Petersons livsregler inser jag att jag till stor del redan följer dem. Det har inte kommit av sig självt och inte varit lätt, men när jag har följt mitt hjärta och min inre kompass har det ofta resulterat i just det som Peterson beskriver. Och det har lett till ett bättre liv för mig, helt klart.

Peterson har fått kritik för att han är konservativ i frågor gällande äktenskapet till exempel. Men det han står för är något vi i väst är i skriande behov av (och det märks inte minst på alla de folkmassor han lockar till sina föreläsningar om moral och ansvar). Samma värderingar och värld finner jag i tidningen Epoch Times som jag sedan en tid tillbaka prenumererar på. Epoch Times rapporterar nyheter betydligt mer nyanserat än vanlig media. De vågar ställa svåra frågor och tala om just moral och värderingar i samhället. Kulturdelen är en fröjd att läsa – ett rikt språk och levande beskrivningar av konserter, balett- och teaterföreställningar eller konstutställningar. Och min favorit är givetvis hjärngympa-delen. Äntligen en tidning som har en hög svårighetsgrad på sina sudokun och kakuron! Jag går till och med bet ibland (till mitt eget stora förtret!). Törs man säga att ET såväl som Jordan Peterson håller en hög intellektuell nivå? Om man vill utvecklas ska man läsa och lyssna på personer som nått längre än en själv. Vill man utveckla sitt ordförråd ska man läsa texter som är något för svåra för en, där man kanske till och med måste slå upp vissa ord. Det är stimulerande och utmanande. Precis som Rikard Högbergs föreläsning.

/Hanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *